Cağ kebabı, Keçi ve Kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır. İlçemize ait olan cağ kebabı, çok uzun yıllardan beri konumunu korumuş ve günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Eskilerde 90- 100 yıl önceleri Allahuekber Dağlarında ki Koyun sürüsü sahipleri (6000 er, 7500 er adet 7-8 sürü) her ay bir sürü sahibinde misafir olarak Ahbap cağ kebabı yapılırdı. Ahbaplar bir araya toplandıklarında (yedigözeler, panyır, pehlivantaşı mevkiilerinde, çatalkom, megödes, vardevas kışlalarında); Koyun yada Keçi etlerini kemikten ayırır, 6-7 saat soğan ve karabiber eşliğinde dinlendirdikten sonra  odun yada demirden yapılmış bir şişe geçirir. Şişe geçirirken tuzlanır ve ete tadını evren kuyruk yağı eklemek sureti ile cağ kebap yaparlardı. 1950 yıllara kadar bu şekilde devam ettikten sonra ilçe merkezinde ticarete tabi olmaya başlamış ve ilk yıllarda ilçe merkezinde 10-12 adet cağ kebap salonu açılmıştır. Bunula birlikte Cağ Kebap düğünlerde, nişanlarda, aile toplantılarında, pikniklerde, köy meclisi toplantılarında, yaylalarda, kışlalarda yapılmaya başlamıştır.
        Koyun yada keçiden kalan kemikler ise haşlama yapmak üzere hazırlanır, bu haşlamanın pişirilme işlemi ise eski tür ocaklarda ateş yakılarak üçgen halini almış üç sal taş (düz ) hazırlanır ve arasına güveç yada bakır tencere içine konularak pişirilir. 
 
 
 
 
 

 
 
Teröre Hep Birlikte Dur Diyelim.                             Cumhurbaşkanlığı Bimer    


Bu site içerisinde yer alan metin ve görseller T.C. Şenkaya Kaymakamlığı tarafından sağlanmaktadır.
Sitede yer alan veriler bilgi nitelikli olup resmi nitelik taşımamaktadır.
Her hakkı saklıdır.